Od 13.12.2014 dochází k označování alergenů v potravinách podle vyhlášky č. 113/2005 Sb. a podle směrnice 1169/11 EU. Povinnost označovat alergeny v potravinách se týká také školních jídelen.
Seznam potravinových alergenů, které podléhají legislativnímu označování dle směrnice 1169/11 EU článek 21 a vyhlášky 113/2005 Sb., § 8 odstavec 10:
1) Obiloviny obsahující lepek (pšenice, žito, ječmen, oves, špalda)
2) Korýši a výrobky z nich
3) Vejce a výrobky z nich
4) Ryby a výrobky z nich
5) Podzemnice olejná (arašídy) a výrobky z nich
6) Sójové boby (sója) a výrobky z nich
7) Mléko a výrobky z něj
8) Skořápkové plody a výrobky z nich (všechny druhy ořechů)
9) Celer a výrobky z něj
10) Hořčice a výrobky z ní
11) Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
12) Oxid siřičitý a siřičitany (např. sušené meruňky)
13) Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
14) Měkkýši a výrobky z nich
Způsob značení alergenů v naší jídelně
Označení přítomnosti alergenu bude vyznačeno na jídelním lístku číslem označujícím
alergen. V blízkosti jídelního lístku bude seznam legislativně stanovených alergenů
s označením čísla, které bude přeneseno na jídelní lístek. Přítomnost alergenu bude
přenesena z receptur a ingrediencí, které byly použity při výrobě jednotlivých pokrmů
ve školní jídelně.
Upozornění
Školní jídelna je povinna označit vyrobený pokrm alergenní složkou, nebude však brát zřetel na přecitlivělost na alergeny u jednotlivých strávníků. Tuto skutečnost musí každý strávník vyhodnotit sám. Není možné se při výrobě jídel věnovat jednotlivě strávníkům s potravinovou alergií. Jídelna má pouze informační povinnost, jako každý výrobce potravin a pokrmů.
Případné dotazy zodpovíme v kanceláři – pí. Egrtová, tel: 481 321 810