Značení alergenů v jídelním lístku

Od 13.12.2014 dochází k označování alergenů v potravinách podle vyhlášky č. 113/2005 Sb. a podle směrnice 1169/11 EU. Povinnost označovat alergeny v potravinách se týká také školních jídelen.

Seznam potravinových alergenů, které podléhají legislativnímu označování dle směrnice 1169/11 EU článek 21 a vyhlášky 113/2005 Sb., § 8 odstavec 10: 

1) Obiloviny obsahující lepek (pšenice, žito, ječmen, oves, špalda) 
2) Korýši a výrobky z nich 
3) Vejce a výrobky z nich 
4) Ryby a výrobky z nich 
5) Podzemnice olejná (arašídy) a výrobky z nich 
6) Sójové boby (sója) a výrobky z nich 
7) Mléko a výrobky z něj 
8) Skořápkové plody a výrobky z nich (všechny druhy ořechů) 
9) Celer a výrobky z něj 
10) Hořčice a výrobky z ní 
11) Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich 
12) Oxid siřičitý a siřičitany (např. sušené meruňky) 
13) Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj 
14) Měkkýši a výrobky z nich 

Způsob značení alergenů v naší jídelně

Označení přítomnosti alergenu bude vyznačeno na jídelním lístku číslem označujícím
alergen. V blízkosti jídelního lístku bude seznam legislativně stanovených alergenů 
s označením čísla, které bude přeneseno na jídelní lístek. Přítomnost alergenu bude 
přenesena z receptur a ingrediencí, které byly použity při výrobě jednotlivých pokrmů 
ve školní jídelně.

Upozornění

Školní jídelna je povinna označit vyrobený pokrm alergenní složkou, nebude však brát zřetel na přecitlivělost na alergeny u jednotlivých strávníků. Tuto skutečnost musí každý strávník vyhodnotit sám. Není možné se při výrobě jídel věnovat jednotlivě strávníkům s potravinovou alergií. Jídelna má pouze informační povinnost, jako každý výrobce potravin a pokrmů.

Případné dotazy zodpovíme v kanceláři – pí. Egrtová, tel: 481 321 810

 

Školní jídelna – aktuality, zprávy